logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
❮ Vorige Volgende ❯

De fagot

de fagot

Geschiedenis

De fagot werd ontwikkeld rond 1650 en heeft een toonbereik van ongeveer drie octaven. De moderne Franse fagot (die enkel nog bespeeld wordt in België en Frankrijk) werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw door de Franse muziekinstrumentenbouwer Buffet-Crampon. De Duitse fagot die overal elders wordt gespeeld (maar ook in België en Frankrijk) werd geperfectioneerd in de 19e eeuw door de Duitse fabrikant Wilhelm Heckel. In feite gaat het om kleine verschillen in de boring en het soort hout waardoor een lichtjes andere klank ontstaat.

Op internet worden vaak oude en goedkope instrumenten aangeboden, waarvan de bouwwijze afwijkt van die van vandaag de dag waardoor ze volledig onbruikbaar kunnen zijn. Vraag altijd advies aan specialisten ter zake.

Bouw en kenmerken

De fagot is een basinstrument met een dubbel riet zoals dat van de hobo. De fagot is conisch geboord. Wegens de kolossale lengte (2,95m) is de buis U-vormig opgeplooid in een dikke 'pijp'. Het riet steekt op een S-vormige metalen buis. De fagot staat in C en heeft een toonbereik van 3½ octaaf. Ze is ontwikkeld uit de Curtal (16e eeuw).

De klankkleur is komisch en week.

Gebruik

Binnen het hafabra wordt de fagot enkel in het harmonieorkest gebruikt.

omhoog △

❮ Vorige Volgende ❯