logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
❮ Vorige Volgende ❯

Het onderhoud van houtblaasinstrumenten

Instrumenten met een metalen lichaam:

Maak de binnenkant van het instrument regelmatig schoon met de daartoe bestemde wissers en zie erop toe dat de polsters niet met vet, water of olie in aanraking komen.

Na iedere speelbeurt moet het instrument langs de binnenkant zorgvuldig droog gemaakt worden met aangepaste wissers en/of zeemleder.

Kies steeds de gepaste doek of wisser voor uw instrument.

Om slijtage te voorkomen en een geruisloze werking te bevorderen is het noodzakelijk om op de draaipunten van de kleppen regelmatig een druppeltje sleutelolie te doen. Gebruik in geen geval ventielolie! Het druppeltje dat blijft hangen aan een stompe naaldpunt is ruim voldoende.

Instrumenten met een houten lichaam:

Hoewel deze instrumenten worden vervaardigd uit jarenlang natuurgedroogd grenadillahout, blijven het natuurproducten die op alle temperatuur en vochtigheidsschommelingen reageren. Om het risico op barsten zoveel mogelijk tegen te gaan, moet er dan ook gewaakt worden dat het instrument niet aan al te grote temperatuur- en vochtigheidsschommelingen wordt blootgesteld. Vooral direct voor en na het spelen.

Instrumenten met een houten lichaam mag men in het begin slechts gedurende een korte tijdspanne per dag bespelen, zodat het hout de bij het blazen geproduceerde warmte en vochtigheid kan absorberen. Een goed systeem is hiervoor is te beginnen met 15 min. per dag en dit wekelijks met 15 min. op te drijven. Onmiddellijk na het spelen moet het instrument uit elkaar worden genomen en droog gemaakt worden met de daartoe bestemde wissers en doeken. Let vooral ook op de binnenkant van de verbindingsstukken!

De binnenzijde dient van tijd tot tijd geolied te worden met speciale bore-olie. Raadpleeg hiervoor best uw vakhandel.

De kleppen kunt u smeren met zuurvrije sleutelolie. Het is wel belangrijk dat er geen olie aan de polsters komt, deze worden hierdoor hard en sluiten bijgevolg niet meer goed af.

De kurken in de verbindingsstukken geregeld invetten zodat het instrument steeds vlot in en uit elkaar kan genomen worden. Het verdient aanbeveling om het instrument eens per jaar een oliebad te geven, maar dit gebeurt best door een erkende hersteller.

Enkele nuttige wenken:

omhoog △

❮ Vorige Volgende ❯