logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
logo Harmonie de Verenigde Vrienden Moorslede
KONINKLIJKE HARMONIE DE VERENIGDE VRIENDEN
❮ Vorige Volgende ❯

Het onderhoud van koperblaasinstrumenten

Het spreekt voor zich dat u aan een goed onderhouden instrument meer en langer plezier zult beleven. Daarom is het nuttig volgende wenken in acht te nemen:

Binnenkant van het instrument:

Minstens éénmaal per maand dient het instrument inwendig gereinigd te worden. Best gebruikt u hiervoor koud-lauw water met een vloeibaar niet-agressief reinigingsmiddel (afwasmiddel). Gebruik zeker NOOIT kokend water of soda!

Werkwijze:

Het water langs de beker in het instrument gieten, tegelijk de ventielen induwen of rotors activeren. Het instrument goed schudden in alle richtingen en maken dat al het water het instrument heeft verlaten. Grondig naspoelen met water.

Alle buizen van het koperinstrument halen en nogmaals grondig doorspoelen, daarna met speciaal vet dat u bij de vakhandel kan verkrijgen de delen die men in het instrument schuift insmeren aan de buitenkant.

De ventielen verwijderen en grondig afkuisen, alsook de binnenkant van de ventielhuizen met een vezelvrije propere doek (zakdoek). Aan de ventielen speciale ventielolie doen en aan de rotors speciale rotorolie. Af en toe kan je ook het onderste van de ventielen eens door een sopje halen dat je maakt met een heel kleine hoeveelheid afwasmiddel en lauw water. Daarna grondig afspoelen!

Buitenkant van het instrument:

Na iedere speelbeurt het instrument afvegen met een vezelvrije vochtige doek (vooral de plaatsen die met de handen of de lippen in aanraking komen). Speciale poetsdoeken zijn hiervoor in de vakhandel te verkrijgen.

Verzilverde en vernikkelde instrumenten kunt u van tijd tot tijd een grondige beurt geven met water en zeep. Hierdoor houdt het instrument zijn glans. Om de donkerbruine vlekken te verwijderen van gelakte instrumenten kan je dissolvant gebruiken. Let wel op!!! Test eerst op een plaatsje niet zichtbaar voor het oog of de dissolvant de lak niet aantast!

Enkele nuttige wenken:

omhoog △

❮ Vorige Volgende ❯